Wij zoeken jou!

Werken in automotive in het kort

Wat ga je doen?

Simpelgezegd, een technicus zorgt ervoor dat auto’s goed blijven rijden. Dit doet hij of zij (steeds meer) door onderhouds of reparaties te verrichten. De monteur werkt meestal voor een garage of een autodealer en is meestal exclusief gericht op het repareren en controleren van auto’s.

Er zijn genoeg stappen te maken
Monteurs zijn actief op veel verschillende ervaringsniveau’s en specialisaties. Vaak begin je als leerling automonteur, daarna “gewoon” automonteur en kun je jezelf nog verder ontwikkelen tot 1e automonteur en uiteindelijk werkplaatschef. Ook kun je je specialiseren tot bijvoorbeeld APK-keurmeester of in electrische auto’s.

wat is de kans op een goeie baan?

Daar kunnen we kort over zijn. Die kansen zijn heel goed. Er is grote behoefte aan monteurs en dat zal voorlopig wel zo blijven.

Blijven ontwikkelen
Ook al zijn veel monteurs niet echt geïnteresseerd in boeken en school, is het wel belangrijk dat je bij blijft en trainingen blijft volgen. Dat is gelukkig wel wat anders dan naar school gaan hoor, vaak die je veel praktijkopdrachten.

De technische ontwikkelingen gaan zo extreem snel dat je niet zonder bijscholing kunt.

wat ga je verdienen?

Wat een monteur verdient, hangt natuurlijk af van opleidingsniveau, specialisatie, werkervaring en werkgever af. Om toch een idee te krijgen. Het gemiddelde monteur salaris van een starter lag afgelopen jaar al rond de 2.300 per maand. Het salaris gaat al snel omhoog als de monteur bruikbare werkervaring opdoet en kan zo oplopen tot ongeveer € 3.200 bruto per maand. Het salaris van monteurs met specifieke vakkennis of verantwoordelijkheden kan nog een stuk hoger uitkomen.

En verder….
Secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen natuurlijk per bedrijf. Vakantiegeld en vakantiedagen krijg je altijd, maar reiskostenvergoeding of auto / us van de zaak, trainingsmogelijkheden en pensioen behoren vaak tot de mogelijkheden

welke opleiding moet je doen?

Autotechniek op lbo/vmbo‑niveau begint bij het niveau leerling monteur/hulpmonteur. Je wordt tweede monteur (autotechnicus) na het behalen van het daarop volgende mbo-diploma niveau 2.

Nadien kan je verder leren voor 1e monteur (niveau 3) of technisch specialist (niveau 4). Een technisch specialist is een eerste monteur die aanvullende diagnostische vaardigheden heeft verworven.

Elke dag op school zitten tussen de boeken was niet echt mijn ding. Ben liever met hoofd en handen bezig
— Dylan Woestdijn

Welke eigenschappen zijn een pré?

Accuraat – Analytisch – Discipline – Klantgericht – Leervermogen – Oog voor details – Resultaatgerichtheid – en natuurlijk technisch inzicht.

De sfeer in de meeste garages is leuk. Er wordt hard gewerkt maar ook veel gelachen. Er lopen vaak veel uiteenlopende mensen rond.