Werken in automotive
iets voor uw kind?
-
Een technicus zorgt ervoor dat auto’s goed blijven rijden. Dit doet hij door onderhoudswerk of reparaties te verrichten. De Automonteur werkt meestal voor een garage of een autodealer en is exclusief gericht op het repareren en controleren van auto’s. Er zijn Automonteurs actief op verschillende ervaringsniveau’s en specialisaties. Vaak beginnen ze als leerling Automonteur, worden daarna “gewoon” Automonteur, en kunnen nog opklimmen tot Eerste Automonteur. Ook kunnen ze zich specialiseren, tot bijvoorbeeld APK-keurmeester.
-
Wat een monteur verdient hangt af van opleidingsniveau, specialisatie, werkervaring en werkgever af. Om toch een idee te krijgen. Het gemiddelde monteur salaris van een starter ligt in 2023 rond de 2.300 per maand. Het salaris gaat al snel omhoog als de monteur bruikbare werkervaring opdoet en kan oplopen tot ongeveer € 3.200 bruto per maand. Het salaris van monteurs met specifieke vakkennis kan nog een stuk hoger uitkomen.
Secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf. Vakantiegeld en vakantiedagen krijg je altijd, maar reiskostenvergoeding of bus van de zaak, trainingsmogelijkheden, pensioen behoren tot de mogelijkheden
-
Daar kunnen we kort over zijn. Die kansen zijn heel goed. Er is grote behoefte aan monteurs en dat zal voorlopig wel zo blijven. Voorwaarde is wel dat je bij blijft en trainingen blijft volgen. De technische ontwikkelingen gaan zo extreem snel dat je niet zonder bijscholing kunt.
-
zie onze opleidingswijzer en scholenoverzicht.
-
Autotechniek op lbo/vmbo‑niveau begint bij het niveau leerling/hulpmonteur. Je wordt tweede monteur (autotechnicus) na het behalen van het daarop volgende mbo-diploma niveau 2. Nadien kan je verder studeren voor eerste monteur (niveau 3) of technisch specialist (niveau 4). Een technisch specialist is een eerste monteur die aanvullende diagnostische vaardigheden heeft verworven.
-
Accuraat
Analytisch.
Discipline.
Klantgericht.
Leervermogen.
Oog voor details.
Resultaatgerichtheid.
Technisch inzicht.