Vul hier de code van jouw opleidingswijzer in:

Heb jij een andere vraag?

Stel ‘m dan via dit contactformulier. Ons antwoord volgt dan zo snel mogelijk.

Meest gestelde vragen

Bij welke scholen kan ik terecht?

Bekijk de scholenlijst voor een totaaloverzicht van alle opleidingen in de mobiliteitsbranche.

Hoe weet ik of een leerbedrijf ‘erkend’ is?

Dat kun je opzoeken via stagemarkt.nl

Hoe word ik Verkoopadviseur?

Kies dan voor de niveau 3 opleiding tot Verkoopadviseur bij een van de ROC’s. Benieuwd naar de andere opleidingen en opleidingsniveaus? Bekijk de opleidingswijzer.

Ik zit in het vierde jaar van het vmbo en wil graag een BBL opleiding gaan doen. Hoe vind ik een werkgever?

Een werkgever moet je zelf zoeken. Misschien kunnen ze een leerling gebruiken bij jouw stageplaats? Je kunt natuurlijk ook kijken op stagemarkt.nl voor diverse vacatures

Kun je beter werken voor een dealerbedrijf dan voor een universeel autobedrijf?

Het maakt voor je opleiding niet uit waar je gaat werken, zolang het om een erkend leerbedrijf gaat. Bij een merkdealer leer je meer van een specifiek merk en werk je veel volgens vaste procedures aan nieuwere auto’s. Bij een universeel garagebedrijf kom je vaak verschillende merken en type auto’s tegen. Bij het maken van een keuze gaat het vooral om je eigen voorkeur.

Moet het leerbedrijf mijn opleiding betalen?

Dat moet niet, maar mag wel. Daar vragen ze dan wel vaak een prestatie voor terug. Bijvoorbeeld een terugbetaling als je de studie voortijdig stopt.

Moet je bij een BBL opleiding eerst naar school en dan een baan regelen?

Nee. Je kunt beter eerst een baan regelen bij een erkend leerbedrijf. Met dit arbeidscontract of deze toezegging weet het ROC zeker dat het praktijkgedeelte van je opleiding is geregeld. Voor meer informatie kun je kijken op stagemarkt.nl.

Wat is het verschil tussen een BOL en een BBL opleiding?

BOL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. De BOL is een theoretisch gerichte opleiding waarbij je regelmatig stage loopt.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. De BBL is een studie waarbij je werken en leren combineert en in dienst bent van een erkend leerbedrijf.