Verkoop Mobiliteitsbranche

Tijdens de opleiding leer je hoe auto’s technisch in elkaar zitten en welke elektronica je tegenkomt. Je leert ook diagnoses stellen. Als je op een hoger niveau wilt werken, komt daar in de opleiding steeds meer techniek bij kijken.

Er zijn in Nederland bijna 7.000 autobedrijven waar circa 8 miljoen personenauto’s verkocht en onderhouden worden.

Niveau 4

Verkoopmanager

Jij wordt Verkoopmanager

Heb je altijd al eens auto’s willen verkopen? Dan is dit jouw baan. En daarbij draait het natuurlijk ook om goede financiële resultaten en het veelvuldig contact met veel verschillende klanten. Een leuk vak in de mobiliteitsbranche als je passie hebt voor verkoop.

Je verkoopt (motor)voertuigen, haalt klanten binnen en onderhoudt relaties. Je stuurt het team verkoopadviseurs aan en ondersteunt de bedrijfsvoering. Jouw uitdaging is balans te vinden tussen het leidinggeven, het behalen van de verkoopdoelstellingen en het onderhouden van relaties.

Het behalen van de verkoopdoelen (aantallen en omzet) is belangrijk. Je bepaalt daarbij de juiste weg om allerlei factoren te beïnvloeden (zoals wisselende marktsituaties, directiedoelstellingen, voorraad en mix van verschillende modellen).

Je beschikt over leidinggevende capaciteiten en inlevingsvermogen om medewerkers te motiveren en te coachen. Je hebt commercieel inzicht, denkt toekomstgericht en kan een visie formuleren. Je legt verbanden tussen acties en resultaten. Je kunt een weg bepalen, bewaken en uitvoeren. Door jouw positieve instelling kun je goed omgaan met teleurstellingen. Je beheerst de Engelse Taal.

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.

Niveau 3

Verkoopadviseur

Jij wordt Verkoopadviseur

Contact met klanten, reclame maken voor je producten en natuurlijk: verkopen. Als Verkoopadviseur in de mobiliteitsbranche sta je middenin de drukke wereld van auto’s en klanten. Een kwestie van heel veel contacten onderhouden, afspraken maken en vooral: verkopen.

Je verkoopt (motor)voertuigen, haalt klanten binnen en onderhoudt relaties. Je presenteert de (motor)voertuigen in de showroom, via de website, de nieuwsbrief en de mailing(s).

Een deel van je werkzaamheden is routinematig en je hebt veel gesprekken met verschillende klanten. Je werkt direct samen met collega’s, leidinggevenden en externen. Je draagt verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden van collega’s en leerlingen die onder jouw begeleiding werken.

Je adviseert klanten op een vriendelijke, enthousiaste wijze en bouwt daarbij langdurige relaties op. Je bent ondernemend en commercieel en beschikt over een open karakter. Je kunt goed schriftelijk en mondeling communiceren.

Zie de opleidingswijzer voor de gemiddelde opleidingsduur.

Geïnteresseerd?

Klik op scholen om een school te zoeken die opleidingen binnen de mobiliteit aanbiedt. Klik op open dagen om te zien welke scholen open dagen organiseren. Tijdens de open dagen kun je meer informatie verkrijgen.